درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 08:01:4 FA | AR | PS | EN
تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن            صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان            خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا             اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            






تاریخ نشر: 1396/11/08 - 00:33:5
تعداد بازدید: 1377
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

استراتژی آمریکا در افغانستان و 5 نکته کلیدی
 استراتژی آمریکا در افغانستان و 5 نکته کلیدی

  استراتژي آمريكا در افغانستان به دلايل متعدد جنگ‌محور بوده و فشار به پاكستان يا طالبان، به نوعي توجيهی براي كوتاهي‌هاي صورت گرفته و عدم مبارزه صادقانه واشنگتن در مبارزه با گروه‌هاي تروريستي است و همين امر نشان مي‌دهد كه هدف و راهبرد آمريكا، يك راهبرد منطقه‌اي و حتي فراتر از آن است.   

 

 در تابستان گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهور جنجالی آمریکا پس از چند ماه تاخیر، سرانجام استراتژی خود در مورد افغانستان را با تاکید بر افزایش نظامیان خارجی در این کشور و ادامه حضور این نیروها تا مدت زمان نامحدود اعلام کرد.

ترامپ این استراتژی را در یک سخنرانی تلویزیونی در پایگاهی در نزدیکی گورستان نظامی آرلینگتون در حومه واشنگتن اعلام کرد؛ جایی که محل دفن تعداد زیادی از مجموع ۲۴۰۰ سرباز آمریکایی است که در افغانستان کشته شده‌اند.

 با این حال آن گونه که به نظر می‌رسد، راهبرد آمریکا در مورد افغانستان موضوع جدیدی نیست و این راهبرد پیش از این در دوره اوباما نیز مطرح شده بود. لذا راهبرد آمریکا دوره ترامپ همان تکرار راهبرد دوره اوباما است که هدفش فشار بر طالبان برای بازگشت به میز مذاکره و مدیریت ایران و روسیه در منطقه است. هر چند در این ارتباط نکات قابل توجهی وجود دارد:

1- آمریکایی‌ها براساس استراتژی خود مدعی هستند که در تلاش برای جلوگیری از فروپاشی دولت افغانستان می‌باشند، چون در نگاه دولت ترامپ، استراتژی پیشین در دوره اوباما به معنای فروپاشی دولت کابل است. در واقع اوباما در استراتژی خود اعلام کرده بود که بدنبال تقویت ارتش افغانستان و خروج نیروها می‌باشد، اما به نظر ترامپ این استراتژی باعث فروپاشی دولت مرکزی خواهد شد و در نهایت شکست آمریکا در  افغانستان را بدنبال خواهد داشت.

در حال حاضر آن گونه که واشنگتن مدعی است، استراتژی ترامپ با عنوان استراتژی صفرپایه، بدنبال به صفر رساندن خطاها و تلفات و حداکثر کردن منافع است که از آن تحت عنوان مدل بازیگر خردمند برای تصمیم گیری در روابط بین الملل یاد می‌شود. مرکز ثقل این استراتژی نجات دولت افغانستان از فروپاشی است و بنابر ادعای مقامات آمریکایی قرار است در این استراتژی افغانستان از بهشت تروریست‌ها نجات یابد. اما آیا واقعا هدف آمریکایی‌ها از استراتژی خود در افغانستان ایجاد ثبات و امنیت کامل است؟ شواهد موجود مبنی بر گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در افغانستان چنین موضوعی را ثابت نمی‌کند.

2-  آمریکا تا کنون 800 میلیارد دالر هزینه و بیش از 2 هزار نفر تلفات در افغانستان داشته است. این هزینه‌ها بطور سالانه 50 میلیارد دالر است و این غیر از کمک مالی مستقیم به دولت کابل است. اما شواهد حاکی از آن است که آمریکایی‌ها نه بدنبال ایجاد ثبات و امنیت مطلق در افغانستان، بلکه بدنبال مدیریت و کنترل اوضاع در افغانستان هستند. کنترل اوضاع در افغانستان هم می‌تواند از طریق ایجاد شکاف در یک جبهه و مثلا رودرو قرار دادن جبهه مجاهدان شمال افغانستان در دوران اشغال توسط شوروی و یا به مانند امروز آزاد گذاشتن برخی گروه‌های تروریستی مانند داعش در صحنه نبرد در افغانستان و همزمان تضیف دیگر گروه‌های شورشی مانند طالبان باشد. لذا واشنگتن بدنبال مدیریت و کنترل وضعیت در افغانستان است نه استقرار ثبات و امنیت کامل.

از سوی دیگر بخش مهمی از اهداف واشنگتن در افغانستان از طریق پاکستان قابل پیگیری است. در مورد گروه‌های تروریستی و شورشی لازم است تا پاکستان همراهی کامل را با آمریکا داشته باشد، اما اسلام‌آباد این همسویی کامل را ندارد.

3- برخلاف آمریکا، پاکستانی‌ها بدنبال تضعیف طالبان در افغانستان نمی‌باشند و از این روست که امروزه در استراتژی آمریکا و پاکستان برای افغانستان اختلاف نظر بوجود آمده و واشنگتن، اسلام آباد را به حمایت از تروریسم متهم می‌کند. پس از اوج گیری اختلافات میان پاکستان و آمریکا در افغانستان، ترامپ مدعی شده پاکستان در حال دور زدن آمریکاست، تا مواضع اسلام آباد برای تقویت طالبان را تعدیل کند.  در حال حاضر، پاکستان بر تضعیف داعش و در مقابل حمایت از طالبان در افغانستان تاکید دارد و این برخلاف مسیری است که آمریکا طی می‌کند. البته حمایت پاکستان از طالبان موضوع عجیب و دور از انتظاری نیست و پاکستان بدلیل ضعف منابع داخلی خود مجبور به مزیت‌سازی است. در واقع پاکستان بدلیل وجود طالبان درآمدزایی می کند و این درآمدزایی حداقل از طریق ارتش پاکستان صورت می‌گیرد.

در این میان البته تفاوت داعش و طالبان در افغانستان قابل توجه است. از آن جا که داعش بومی افغانستان نیست، لذا برای این گروه دولت سازی در افغانستان به سختی امکان پذیر است. در واقع تفکر تکفیری به سختی امکان رشد و باروری در افغانستان دارد و طی چند دهه گذشته نیز تنها نحله‌ای از این جریان فکری توانست در ننگرهار زمینه رشد بدست آورد، هرچند به دیگر مناطق افغانستان تسری نیافت.

4- در عین حال مدل استراتژی آمریکا در افغانستان شبیه به مدل عراق است. در عراق ابتدا ساختار امنیتی تضعیف شد و سپس با سقوط دولت صدام، آمریکایی‌ها کنترل اوضاع را بدست گرفتند. راهبرد آمریکا درافغانستان نیز براساس تضعیف ساختار امنیتی است و این کار در حال حاضر صورت می گیرد و ساختار امنیتی کابل به شدت آشفته است. به عنوان مثال در حمله تروریستی اخیر به هتل کابل، این حملات با برنامه و دستور العمل ویژه انجام شد و مهاجمین به درب اتاق ها مراجعه کرده و می دانستند به کدام اتاق برای کدام شخصیت بروند. این اتفاق بدون هماهنگی عوامل داخلی امکان پذیر نیست.

لذا یکی از اقدامات آمریکاییها در افغانستان ناکارآمد کردن سیستم امنیتی افغانستان است تا از این طریق بهانه ورود به کنترل امنیتی افغانستان را بدست آورند. در نتیجه،آمریکا بدنبال از بین بردن افغانستان نیست بلکه هدف آن کنترل امور برای اهداف بلند مدت است.

از سوی دیگر، هدف آمریکا از تضعیف ساختار امنیتی افغانستان ورود شرکت های خصوصی مانند بلک واتر است. تضعیف ساختار امنیتی افغانستان، به راحتی زمینه ساز ورود شرکت‌ها و پیمانکاران امنیتی آمریکایی را فراهم خواهد آورد و این موضوع با هدف ترامپ کاملا همسو و هماهنگ است.

5- در حال حاضر تحولات جاری در افغانستان نشان می‌دهد اولویت‌ها و اهداف این کشور و آمریکا چندان مشابه نیست. برای افغانستان، سه مسئله طالبان، داعش و پاکستان به عنوان سه اولویت اصلی عنوان می‌شود، اما برای آمریکا اولویت‌ حضور در جنوب آسیا و از جمله افغانستان مبنی بر موازنه نظامی و مدیریت رقبای خود از جمله چین و روسیه، مقابله با ایران و تامین امنیت اسرائیل و در نگاهی کلان‌تر مبتنی بر انحصارطلبی حضورش در منطقه و جلوگیری از حضور دیگران تعریف می‌شود.

در حال حاضر و در دوره ترامپ فشار بر پاکستان چند برابر شده، اما این فشار ، هدف نهایی واشنگتن نیست بلکه آمریکا از طریق فشار بر این کشور بدنبال تضعیف بیشتر اسلام‌آباد برای همسویی با اهداف خود در افغانستان و در واقع فاصله‌گیری از ایران  و پیوستن پاکستان به نظم مورد نظر آمریکاست.

همین رفتار مشابه را نیز در عراق شاهدیم و واشنگتن برای فشار بر بغداد برای فاصله گرفتن از تهران بسیار تلاش می‌کند، هرچند در این هدف تا کنون موفق نبوده استلذا امریکا با فشار بر پاکستان تلاش دارد تا اسلام‌آباد را با استراتژی خود که مبنی بر ادامه حضور در افغانستان است همراه سازد. در این ارتباط می‌توان هزینه های سنگین نظامی، ایجاد پایگاه های نظامی بگرام، موافقت نامه ها با دولت افغانستان را از سوی آمریکا از جمله نشانه‌ها و دلایل حضور بلندمدت آمریکا در افغانستان عنوان کرد.

در نهايت بايد اذعان كرد كه استراتژي آمريكا در افغانستان به دلايل متعدد جنگ‌محور بوده و فشار به پاكستان يا طالبان، به نوعي توجيهی براي كوتاهي‌هاي صورت گرفته و عدم مبارزه صادقانه واشنگتن در مبارزه با گروه‌هاي تروريستي است و همين امر نشان مي‌دهد كه هدف و راهبرد آمريكا، يك راهبرد منطقه‌اي و حتي فراتر از آن است و به همين جهت، سياست كنترل ناامني در دستور كار آمريكايي‌ها قرار دارد.

انتهای مطلب

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/9322


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه این کشور

تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن

صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.